Therapiefases

Iedere cliënt ervaart therapie anders, omdat iedere cliënt naar therapie komt met een unieke klacht en een unieke persoonlijkheid. Toch zijn er 3 fases, die iedere cliënt doorloopt tijdens het therapeutische proces:

  • De beoordeling
  • De behandeling
  • Het einde

 

Fase 1 - Beoordeling

De eerste stap is altijd de beoordeling van het probleem. Tijdens deze fase zullen we doornemen waarom je therapie wilt volgen, zullen we het probleem evalueren, je verwachtingen van therapie bespreken en zullen we samen bekijken welke vorm van therapie het beste bij je past. Deze eerste fase geeft ons ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, omdat het belangrijk is voor de verloop van de sessies dat we ons allebei op ons gemak voelen.

 

Fase 2 - Behandeling

Tijdens deze tweede fase zullen we actief werken aan het probleem dat je naar therapie heeft gebracht en gaan we samen kijken hoe we bepaalde dingen kunnen veranderen.. Deze fase kan bestaan uit 6 sessies of uit veel meer sessies; de hoeveelheid sessies liggen aan de hevigheid van je symptomen, je persoonlijke behoeftes en aan je verwachtingen.

 

In de meeste gevallen zullen we samen Cognitieve Gedragstherapie of Cliëntgerichte Therapie toepassen om je vooruit te helpen. Echter, omdat ik geloof dat iedere cliënt uniek is en andere behoeften heeft, worden er ook elementen van andere therapievormen toegepast, als die bevordelijk voor de therapie blijken te zijn.

 

Fase 3 - Einde

Samen zullen we beslissen wanneer de sessies eindigen. Wanneer de sessies eindigen ligt aan het probleem dat je naar therapie heeft gebracht, gecombineerd met jouw persoonlijke omstandigheden. We zullen in ieder geval een terugvalplan maken, zodat je een houvast hebt als de problemen toch nog terugkomen na het beëindigen van de sessies.

 

Als je na het beëindigen van de sessies nog behoefte aan therapie hebt staat de deur natuurlijk altijd voor je open!